Happyblog | Top 5 | De voordelen van een depressie | Positief | Beallyou | Week 42 |

In het kader van positiviteit wil ik vandaag een artikel schrijven over de voordelen van mijn depressie. Zijn die er dan? Jazeker! Maar je moet er wel voor open durven staan. 

 

De afgelopen periode is absoluut meer een dieptepunt geweest dan een mijlpaal waar je graag over naar huis wilt schrijven. Toch zeg ik ook vaak genoeg tegen mensen dat mijn depressie misschien wel een van de beste cadeautjes is geweest. 

 

Je begrijpt dat veel mensen me dan toch even raar aankijken. Vaak volgt dan een controlerende vraag: Dat meen je toch niet!? Dan maak ik de schok vaak compleet met het antwoord: Jazeker wel!

 

Misschien voelt dat nu niet altijd zo, maar er zijn soms kleine momenten dat ik me realiseer dat ik opnieuw leer leven. En vooral geluk vinden in wie ik echt ben, dan leven naar wie ik dacht te moeten zijn.


Het geheim van een succesvolle blog

Als creatief en freelance blogger neem ik mijn nieuwe functie zeer serieus. Dit betekent dagenlang onderzoeken wat het geheim is van een succesvolle blog. Om deze sarcastische zin extra te benadrukken wil ik een knipogende smiley plaatsen, maar er staat vermeld dat je dat juist niet moet doen. 

 

Een van de succesformules is een top 5, 10 of zoveel punten die nodig zijn om een onderwerp vanuit een bepaalde optiek te benadrukken.

 

Dit bracht me op het idee! Een top 5 schrijven over de voordelen van mijn depressie. Want het is niet alleen maar negativiteit. In tegendeel het kan een positieve impact hebben als je deze kant weet te herkennen. 

1. Gratis Mindfulness

Er zijn hele dure cursussen en opleidingen om te werken aan Mindfulness. Een van de belangrijkste doelstellingen is dat je meer gaat leven in het hier en nu. Zelf was ik juist altijd gefocust op de volgende stap. Mijn agenda moest zo vol mogelijk. 

 

Het voordeel van mijn depressie is dat ik nu per dag leef. Ik mag één activiteit per dag plannen en verder geen 'moetjes'. Dat betekent op een goede dag dat ik extra tijd heb om dingen te doen waar ik gelukkig van wordt. 

2. Geluksmomenten? Ik herken ze direct!

Over het algemeen is mijn gevoel uitgeschakeld. De positieve kant hiervan dan. Als je voor een bepaalde tijd een onderdeel volledig mist, dan herken je het direct als het er even is. Hoe klein of simpel het soms ook is. Dat gevoel van binnen is echt onbeschrijfelijk.

 

Laatst reed ik terug van mijn therapie. Op de snelweg had ik mijn raam iets open en de zon scheen. En ik voelde de warmte van de zon en de wind door mijn haren. Opeens kan de file niet lang genoeg duren! 

3. Relativeren kan je leren

Erkennen is herkennen! Dat vraag kritisch naar jezelf kijken. Dat is niet altijd even leuk, maar het kan je enorm veel opleveren. Wanneer ik nu in gesprek ben met mensen luisteren ik op een andere manier naar wat ze me vertellen.

Wat het me oplevert is dat ik  me minder eenzaam voel. Vaak genoeg denk ik: Dat heb ik ook! Dus zo gek ben ik nog niet. Het zorgt ervoor dat ik relativeer. Dan opeens is de beer op de weg weer een centimeter gekrompen. 

4. Van een huis naar mijn thuis

Dit is een tip die ik eigenlijk iedereen wil meegeven. Zelf noem ik het terug naar je basis. Met een open en bewuste blik kijken naar je woon/leefomgeving en hoe je deze hebt ingericht.

 

Voor mijn depressie was ik altijd druk of onderweg. Eenmaal thuis was ik zo moe dat ik direct ging slapen of op de bank onderuit tv ging kijken. Doordat ik ziek thuis kwam te zitten werd ik me bewust van de slechte kwaliteit waaruit mijn basis bestond.

 

De kleinste dingen probeerde ik te negeren zoals een kapotte lamp in mijn afzuigkap. Maar ook mijn administratie was een inhoudelijk een rommeltje, ondanks dat ik alles netjes geordend in mappen deed. 

 

Zo kan ik nog enkele dingen opnoemen. Het lijkt zo simpel, maar vroeger voelde het als een onhaalbare opgave. Nu kijk ik uit naar de winterperiode, want door het licht in mijn afzuigkap zie ik straks ook wat ik eigenlijk aan het koken ben.

5. Zeg eens: Nee!

Ja, geen probleem. Althans dat antwoordde ik, maar het was eigenlijk wel een probleem. Want ik had mijn agenda al te vol gepropt met afspraken. Mijn To Do lijst stroomde over en ik was al zo moe.

 

Mijn depressie werkt nu in mijn voordeel, want mensen zien direct dat ik misschien wel ja zeg, maar eigenlijk nee bedoeld. In het begin voelde ik me enorm kwetsbaar, maar nu is het echt een geschenk.

 

Zelf durf ik nu ook al veel eerder nee te zeggen. En mocht ik toch weer ja zeggen, maar nee bedoelen. Dan maakt mijn depressie mijn masker direct zichtbaar. 

Yes! Er komt ook een Happyblog rubriek!

Het is een soort bonus voordeel van mijn depressie, maar hoe leuk is het om ook de positieve kanten te beschrijven! 

 

Een persoonlijk artikel is waardevol, maar vind ik ook soms erg zwaar/negatief. Terwijl die positieve en waardevolle momenten juist zo belangrijk en waardevol zijn. 

 

Dus er komt nu ook een Happyblog rubriek! Gewoon een blog over de soms toch ook bijzondere positieve kant van mentale problematiek. Want uiteindelijk kan alles je iets opleveren, als je het maar positief bekijkt.


Nieuws update

altrecht GGZ blog

Er is een officiele samenwerking tussen mij en Altrecht!

Vanaf 25 juli zijn mijn blog artikelen over mijn persoonlijke behandeling ook te lezen via hun social media.

 https://www.facebook.com/Altrecht/