· 

Persoonlijk | Het perfecte vakantie plaatje | Groetjes uit Zegveld


 

Hoe was je vakantie? Welke? Ben je nog niet op vakantie geweest dan? Eigenlijk niet. Wanneer ga je? Nou, eigenlijk ga ik helemaal niet op vakantie. Ow....

 

We gaan ervanuit dat het standaard is dat mensen op vakantie staan. Het hoort bij de maatschappelijke norm en verwachting. Vakantie, dat hoort er gewoon bij.

 

Maar wat als vakantie niet zo vanzelfsprekend is? Misschien vanwege financiële overwegingen of zijn er andere belemmeringen die ervoor zorgen dat vakantie niet haalbaar is.

 

Of zoals in mijn geval dat het gewoon teveel is. Alleen al de prikkels die ik de hele dag moet verwerken. Want alles wat je doet of onderneemt is nieuw en anders. 

 

 

Eigenlijk heb ik gewoon vakantiedagen op vakantie nodig. Dat ik een aantal dagen vrij mag zijn van het 'moeten'. Het doen alsof alles perfect, positief en intens geluk is. De gedachten alleen al putten me uit.Het perfecte plaatje

Het is weer zomervakantie en dat betekend iedere dag de 'perfecte' plaatjes op social media. Iedereen gaat op vakantie en ziet de meest geweldige plekken.

 

Het is bijna de standaard geworden dat je tijdens je vakantie ook daadwerkelijk op vakantie gaat. Als je social media bekijkt zie ik bijna geen foto's voorbijkomen van mensen die thuis op de bank Netflixen of die een ijsje halen bij de plaatselijke ijsboer met daaronder de tekst: 'toppunt van mijn vakantie' of 'beter dan dit wordt het niet'. 

 

Nee, want dat is niet wat hoort bij de maatschappelijke norm en het beeld wat hoort bij vakantie. Integendeel, we willen durven dat niet eens meer te delen. Liever geen vakantiekiekjes dan buiten de maatschappelijke norm vallen. 

 

 

 


#doenalsof

Toch vraag ik me steeds vaker af of mensen niet steeds vaker de vakantie 'mooier' maken dan dat het is. Het is geen geheim dat vakantie best wel vraagt van de sociale vaardigheden. Het continu 'leuk' hebben met elkaar, breekt toch na een aantal dagen op.

 

Volgens mij herkent iedereen wel de onderlinge irritaties en ruzies die uiteindelijk ontstaan. Ook niet heel gek als je 24/7 op elkaars lip zit. Bedoel dat is in het dagelijks leven vaak al niet zo. Dan hebben we afleiding van werk, vrije tijd, hobby's, sociale contacten of andere dagbestedingen.

 

Toch is het jammer dat we die kant niet delen. Ik kan het wel waarderen om andermans ongemakken te zien op vakantie. Hoe hilarisch is dat, omdat het zo herkenbaar is.

 

Want wie herkent het niet? Schimmels in badkamers, feestende buren, gillende kinderen of het niet hebben kunnen score van een ligbedje aan het zwembad. Hoe leuk is het dat je iets deelt wat mensen ook daadwerkelijk echt herkennen i.p.v. het doen alsof het de perfecte vakantie is waar iedereen stiekem van droomt ooit te hebben.

 

 

 


Vakantie in eigen huis

Toevallig vier ik zelf mijn vakantie thuis. Al heb ik dit jaar eigenlijk bijna geen vakantie vanwege mijn behandeling bij Altrecht. Maar op vakantie gaan staat momenteel ook niet op mijn verlanglijstje.

 

In mijn hart wil ik echt wel op vakantie. Ben ontzettend nieuwsgierig naar andere landen en culturen. Maar ik weet ook dat nu op vakantie gaan me niet veel goeds gaat brengen.

 

Het begint al bij het inpakken van mijn spullen. Wat moet mee en wat moet niet mee. Lijstjes hier en daar en ondertussen nog bang zijn om iets te vergeten.

 

Vervolgens begint de reis en ben ik continu voor mijn gevoel in contact met mensen. Terwijl ik normaal juist heel erg blij word van de momenten dat ik heerlijk op mezelf kan zijn. Eigenlijk kan ik thuis inchecken voor het uitchecken van menselijk contact.

 

Begrijp me niet verkeerd, want ik kan echt niet zonder mijn sociale netwerk. Maar tegelijkertijd smacht ik altijd naar mijn thuis en de plek waar het even niet is. Zoveel dingen om te onthouden, empathie, prikkels en dan nog proberen voor de volle 100% je aandacht erbij te houden.

 

Na een dag ben ik al helemaal kapot en wil dan niets liever dan terugtrekken en even bijkomen in mijn stille en persoonlijke cocon. Eigenlijk is thuiskomen een vorm van vakantie opzicht. 

 

 

 


Het vakantiegevoel

 

Volgens mij is het 'vakantiegevoel' niet verbonden aan een reis die je gaat ondernemen. Is het niet meer zo dat je in plaats van versnelling vijf waar we in het dagelijks leven altijd op functioneren en terug mag naar versnelling twee of drie?

 

Moeten we ons echt schamen wanneer we niet op vakantie gaan, maar kiezen voor versnelling twee? Gewoon uitslapen en zien wat de dag je brengt.

 

Is ontspannen in eigen tuin dan minder wanneer je met een wijntje aan het zwembad ligt in Griekenland? Is het die 'norm' waarom mensen zich buitengesloten voelen als ze niet op vakantie gaan?

 

Waarom hebben we de behoefte om op social media onze vakantie extra te benadrukken als de 'perfecte' vakantie? Kiezen we ervoor om de mindere kanten niet te posten? 

 

Omdat het zo simpel is om te doen alsof. Want de foto hierboven van die Thaise huisjes heb ik wel zelf gemaakt, maar staan in de kasteeltuinen van Arcen. Toch had ik zo eenvoudig kunnen doen of ik aan de andere kant van de wereld aan het backpacken ben. 

 

 

En dat is het probleem van social media. Het is zo simpel om te doen alsof dat we de waarheid niet meer durven te posten. Want als iedereen de perfectie vakantie heeft val je toch uit de toon?

 

Liefs leonie

 Nieuws update

altrecht GGZ blog

Er is een officiele samenwerking tussen mij en Altrecht!

Vanaf 25 juli zijn mijn blog artikelen over mijn persoonlijke behandeling ook te lezen via hun social media.

 https://www.facebook.com/Altrecht/