Recepten | Hummus | Toscane | Zongedroogde tomaat | Oregano | Gezonde voeding |


Toscaanse Hummus


Het is zo ontzettend leuk om je eigen hummus te maken. De zongedroogde tomaten variant kocht ik eerst kant en klaar in de supermarkt. Maar vandaag heb ik hem zelf verst gemaakt en uit eigen keuken smaakt hij toch echt lekkerder!

 

Zelf heb ik gekozen om deze smaak wat milder te houden. Door minder peper en wat meer gebruik te maken van bijvoorbeeld italisaanse kruiden is het ook geschikt voor kinderen.

 

Heb je liever wat extra pit? Garneer de hummus dan met wat extra peper of chili. 



Wat heb je nodig?

Zelf heb ik gekozen voor de smaken kerrie met Chili en deze gebruik ik vandaag als voorbeeld. Maar misschien heb jij voorkeur voor een andere smaak hummus. Voel je daar vrij in! Hieronder beschrijf ik extra welke ingredienten nodig zijn voor de basis en wat je kan toevoegen als ingredienten voor de smaak. 

 

Basisingredienten;

  • 250 gram kikkererwten (gedroogd of uit pot)
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • 1 teentje knoflook of knoflookpoeder
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel olijfolie (Gebruik die uit de pot met tomaten)
  • 2 eetlepels Water
  • Halve theelepel zout

Smaak

  • 10 zongedroogde tomaten (pot)
  • Toscaanse kruiden
  • Italiaanse kruiden

Benodigheden

  • Keukenmachine of blender
  • Schaal
  • Pan
  • Knoflookpers
  • Snijplank & mes

Zo maak je het!

Het is mogelijk gedroogde kikkererwten te gebruiken wanneer je hummus maakt. Dit kost simpelweg meer tijd dan wanneer je gebruik maakt van kikkererwten uit een pot. Hieronder het recept indien je gedroogde kikkerwerten gebruikt.

  • Indien je gedroogde kikkererwten gebruikt moeten deze eerst in een schaal met 600 ML water voor minimaal 8 uur in de koelkast. Zet ze voor je naar bed gaat in de koelkast dan zit je altijd goed! 
  • Daarna moeten de kikkerwten gedurende 2 uur zachtjes koken. Schep tussendoor overtollig schuim uit de pan. 
  • Bewaar het overgebleven vocht. Deze kan je gebruiken i.p.v. water uit de kraan. Spoel daarna de kikkerwten met koud water af. 

Na het afgieten van je kikkerwerten doe je deze in je keukenmachine of blender. Ook voeg je de Tahin, knoflook(poeder), citroen, water en zout toe. 

 

Schenk tijdens het malen rustig de olijfolie erbij, tot er een gladde pasta ontstaat. Vind je de hummus te dik? Voeg er dan iets water aan toe. Is de paste te droog? Dan kun je extra olijfolie toevoegen.

 

Dit is de basis van je hummus. Tijdens het malen kun je naar smaak extra ingredienten toevoegen. Voor mijn recept heb ik gekozen voor toscaanse, italiaanse kruiden en peper. Het leuke aan hummus is dat je eindeloos kunt varieren. 

  • In een luchtdichte verpakking kan je hummus tot wel 1 week goedhouden in de koelkast. 


eet smakelijk


Nieuws update

altrecht GGZ blog

Er is een officiele samenwerking tussen mij en Altrecht!

Vanaf 25 juli zijn mijn blog artikelen over mijn persoonlijke behandeling ook te lezen via hun social media.

 https://www.facebook.com/Altrecht/