· 

Openheid | Nu graag met ondertiteling

Leonie Burggraaf blog

 

Eenmaal onder de mensen voel ik me onprettig. Er is geen enkele aanleiding om deze spanningen en angsten te voelen, maar toch zijn ze meer dan normaal aanwezig. In mijn hoofd schreeuwt mijn interne coach dat ik toch echt een keer wat moet gaan vertellen. Nog meer? Bedoel ik praat vaak en veel, maar dan voornamelijk over koetjes en kalfjes.

 

Als je me vraagt welke psychische klachten ik ervaar en welke medicatie ik slik dan geef ik je zonder enige moeite direct antwoord. Want schamen over mijn mentale gezondheid is verledentijd. 

 

Waar ik niet over praat is de reden van mijn psychische klachten en diagnoses. Want over vroeger en wat ik heb gezien, gehoord en heb meegemaakt praat ik niet. Mijn openheid wordt belemmerd door mijn handicap niet over mijn verleden te kunnen praten.

 

Het lijkt toch zo simpel. Trek je mond open en vertel erover, maar wat als je dat nooit hebt geleerd? Het zweet staat op mijn voorhoofd wanneer de angsten letterlijk mijn keel dichtknijpt wanneer iemand me vraagt: Waar komen die klachten toch vandaan?

 Beperkte openheid

Als creatief manager van het project #IkbenOpen zet ik me sinds 2019 in om mentale gezondheid in Nederland bespreekbaar te maken. Want het is belangrijk dat je binnen jouw leefomgeving jouw psychische klachten bespreekbaar kan en mag maken.

 

Dat betekent niet dat je tegen iedereen die je tegenkomst direct je medisch dossier moet delen, maar het kan wel helpen om bepaalde aspecten in je leven eenvoudiger te maken. Hoe fijn is het als je bijvoorbeeld een gesprek hebt of iets gaat ondernemen en beperkt wordt door psychische klachten en mensen hier rekening mee kunnen houden? Dat je grenzen mag aangegeven en als die afwijken van de 'norm' je zonder schaamte jezelf mag uitspreken dat psychische klachten je hierin begrenzen?

 

 

Net zoals een gebroken been, hartklachten, reuma of bijvoorbeeld de griep je kunnen beperken in het dagelijks leven. Er geen verschil mag zijn tussen het uitspreken van fysieke als mentale klachten. 

 

 

Leonie Burggraaf blog #ikbenopen

Bron: Inspirerend leven
Bron: Inspirerend leven

Voorbeeldfunctie

Soms is dat best een last om te dragen, want mensen beroepen mij vaak genoeg op mijn voorbeeldfunctie. Jij staat toch voor openheid? 

 

Dat klopt, maar dat wil niet zeggen dat het gemakkelijk is. En die eerlijkheid mag er ook zijn. Want ik zou niet eerlijk zijn als ik zeg dat het allemaal zo gemakkelijk is. Het is ook zeker niet altijd noodzakelijk om te vertellen hoe psychische klachten zijn ontstaan. 

 

 

Maar voor mij geldt dat het een wereld van verschil gaat zijn. Zie het als ondertiteling van waarom in de ogen van andere 'normale dingen' voor mij een beperking zijn. Neem als voorbeeld ballonnen. Daar is toch niets engs aan? Maar wanneer ik vertel dat mijn moeder vaak viel door onverwachtste geluiden en voornamelijk hardere knallen dan verklaar dat al meer waarom ik ballonnen liever vermijd.

 

Ondertiteling maakt in mijn situatie soms het verschil tussen begrip en onbegrip vanuit de maatschappij. 

 

 Nieuws update

altrecht GGZ blog

Er is een officiele samenwerking tussen mij en Altrecht!

Vanaf 25 juli zijn mijn blog artikelen over mijn persoonlijke behandeling ook te lezen via hun social media.

 https://www.facebook.com/Altrecht/