· 

Persoonlijk | Hoe Spotify mij een paniekaanval bezorgde


Voor de campagne #IkbenOpen kan ik gelukkig veel vanuit huis regelen. Waarschijnlijk was het collectief ook niet zo gegroeid als ik alles vanuit een kantoor had moeten uitwerken. Een van de dingen waar ik namelijk nog steeds moeite mee heb is spanning en prestatiedruk.

 

Maar de afgelopen maanden had ik ook vaak genoeg een afspraak op de planning staan. Naar totaal vreemde mensen en instanties, verenigingen, stichtingen en bedrijven. Verdeeld over heel Nederland was veel van wat ik heb ondernomen 'wereldvreemd'.

 

Dat de spanning en angsten dan oplopen is niet zo vreemd. Normaal kan ik dan op de terugweg mijn uitweg vinden in muziek. De muziek die me de afgelopen jaren ondertussen al altijd heeft geholpen is de muziek van Ramses de dramaserie gezongen door Maarten Heijmans.

 

Vorige week opende ik niets vermoedend mijn Spotify om na een afspraak de spanning te laten zakken. Maar eenmaal bij het album aangekomen zijn de nummer niet meer afspeelbaar. Wat ik ook probeer de nummer zijn niet meer actief. Ik voel mijn hartslag stijgen, want volgens mij heeft Spotify mijn favoriete album verwijderd.

 Paniekaanval

Midden op het centraal van Utrecht lijken de muren op me af te komen. Meerdere malen probeer ik uit alle macht om het album weer afspeelbaar te krijgen. Is het mijn Wifi? Staat Spotify misschien offline? Dat ik de trein voor mijn neus zie vertrekken doet me vrij weinig.

 

Van binnen voel ik mijn ademhaling in mijn keel en mijn hart begint steeds harder te kloppen. Het overkomt me vrij weinig, maar volgens mij is dit een beginnende paniekaanval.

 

Rustig blijven! Gewoon even goed ademhalen en oplossing gericht denken. Met analytische brein begint de paniekaanval tegen te werken en het lijkt te werken. 

 

De enige mogelijkheid die ik nog kan bedenken is mijn vriend een spraakbericht te sturen met de vraag of hij op zijn Spotify kan controleren of hij hetzelfde probleem heeft. 

 

 

Al snel ontvang ik een bericht terug dat bij hem het album het gewoon doet. Wauw! Opeens kan ik weer ademhalen en schuiven de muren langzaam weer terug op hun originele plek. Het 'gevaar' is geweken, want wat moet ik zonder dat album?

 


Gezond verstand

Natuurlijk begrijp ik wel dat ik zonder dat album mijn leven niet hopeloos verloren is. Dat het niet te vergelijken is met zuurstof te kort of te weinig water.

 

En toch is het niet kunnen beluisteren van mijn favoriete muziek reden voor een paniekaanval. Achteraf gezien waren er twee dingen die dat veroorzaakt hebben. De allereerste is controle verlies. Het feit dat iemand ergens in de wereld heeft besloten om dat album te verwijderen en dus mijn favoriete muziek maakte me kwetsbaar. 

 

Het tweede is het feit dat de liedjes van Ramses Shaffy voor mij werkt als een stuk gezond volwassenen. Bedoel hij was niet per definitie een geweldige zanger, maar hij weet wel hoe hij liedjes moet schrijven.

 

Op momenten dat mijn veeleisende ouder me probeert wijs te maken dat ik opnieuw niet voldoe is het bijvoorbeeld het lied 'Sammy" die ervoor kan zorgen dat ik die negatieve overtuiging de deur kan wijzen. 

 

Maar het nummer wat me iedere keer opnieuw weer weet te raken is 'We zullen doorgaan'. Vaak genoeg ben ik fysiek uitgeput door het dwangmatig en overmatig presteren. Het risico is dan ook veel groter dat ik alles door een negatieve bril bekijk. Dat nummer maakt het mogelijk die negatieve bril af te zetten. 

 


manier van denken

 

Tijdens schematherapie leer ik veel over mijn ontwikkelde schema's en aangeleerd gedrag, wat ze in therapie modi noemen. Afhankelijk van je jeugd bepaalt dat hoe je invulling geeft aan je manier van denken en gedrag.

 

Door de ziekte van mijn moeder heb ik tijdens mijn jeugdgedrag en denkwijze ontwikkeld die helaas nu niet meer van toepassing zijn. Heel eenvoudig is dat de reden dat ik nu vastloop in mijn functioneren. 

 

Tijdens mijn kindertijd heb ik vaak gedacht dat dingen 'mijn schuld' waren. Als mijn moeder bijvoorbeeld wat gevallen tijdens het fietsen, omdat ik zo had zitten drammen dat ik zo nodig een rondje wilde fietsen op mijn nieuwe fiets.

 

Gedurende mijn leven is de stem uitgegroeid tot een heldere, duidelijke en harde stem die bijna de hele dag door alles en vooral mezelf bekritiseerd.

 

In therapie mag ik leren om meer te luisteren naar mijn innerlijk 'gezonde volwassenen'. Het voordeel is dat ik tijdens mijn therapie hierin begeleiding krijg van therapeuten, maar daarbuiten moet ik het toch echt zelf doen en leren.

 

En dat is echt ontzettend moeilijk, want mijn 'veeleisende en straffende volwassenen' is vaak sneller en praat harder dan mijn 'gezond volwassenen'.

 

 

En dat is direct de link naar de muziek van Ramses Shaffy, want dat is mijn gezond volwassenen in muziekvorm. 

 

 


We zullen doorgaan

Het verwijderen van het album was reden voor een behoorlijke paniekaanval. Toch ontstond er tegelijkertijd iets moois, want ik kan ondertussen de tekst van 'We zullen doorgaan' wel dromen. Nu was het de kunst om die tekst tegen mezelf te zeggen. Zoals een gezond volwassenen dat zou doen.

 

En wonderbaarlijk lukte het me om vrij snel mijn paniekaanval om te zetten naar oplossingsgericht denken. Want er is meer dan Spotify en dus ging ik opzoek naar een andere mogelijkheid en vond in een webwinkel de officiële CD van de dramaserie.

 

Normaal is het de volgende dag in huis, maar aangezien de muziek nog moeilijk verkrijgbaar is moest ik een week geduld hebben. Dat betekent dat ik afgelopen week het zonder mijn muziek heb moeten doen.

 

En het is gelukt! Wel met moeite, want nog nooit heb ik zo vaak een bestelling gecontroleerd of alles nog goed verloopt. Als het goed is wordt mijn wachten beloond en ontvang ik morgen de CD in de bus. 

 

 

Achteraf ben ik blij dat Spotify heeft besloten om het album te verwijderen, want het heeft me doen nadenken waarom die muziek zo belangrijk voor me is.

 

Dat de kracht van muziek groter is dan we zelf soms doen denken. En dat het dus ook therapeutisch veel voor mensen kan betekenen als gedrag of gedachten soms even tegen je keren. En dus niets om je voor te schamen en juist een kracht is als je weet dat je er beter door kan voelen.

 

Liefs Leonie Nieuws update

altrecht GGZ blog

Er is een officiele samenwerking tussen mij en Altrecht!

Vanaf 25 juli zijn mijn blog artikelen over mijn persoonlijke behandeling ook te lezen via hun social media.

 https://www.facebook.com/Altrecht/