Recepten | Hummus | Kerrie & Chili | Eindeloos varieren | Gezond | Minder suikers |


Verse Hummus


Sommige dingen lijken veel ingewikkelder dan dat ze eigenlijk zijn. Een van die dingen is hummus maken. Het voordeel van dit recept is dat de 'basis' altijd hetzelfde blijft en je verder oneindig kan varieren met smaken. 

 

Zelf werk ik wisselen met gedroogde kikkererwten of uit pot. Het voordeel van gedroogde kikkererwten is dat ze minder suiker bevatten. Het nadeel is dat het langer duurt om ze te bereiden. Zelf wissel ik het af en pas het aan op de drukte van mijn agenda. 

 

Ondanks dat er in kikkererwten uit pot 'meer' suiker zitten is dit nog steeds veel gezonder dan de kant en klare hummus uit de schappen. 

 

 

Dus maak het jezelf niet onnodig moeilijk en wees trots op de stap die je zet door al door deze gezondere varient te kiezen. 



Wat heb je nodig?

Zelf heb ik gekozen voor de smaken kerrie met Chili en deze gebruik ik vandaag als voorbeeld. Maar misschien heb jij voorkeur voor een andere smaak hummus. Voel je daar vrij in! Hieronder beschrijf ik extra welke ingredienten nodig zijn voor de basis en wat je kan toevoegen als ingredienten voor de smaak. 

 

Basisingredienten;

  • 250 gram kikkererwten (gedroogd of uit pot)
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • 1 teentje knoflook of knoflookpoeder
  • Sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels Water
  • Halve theelepel zout

Smaak

  • 3 eetlepels kerriepoeder
  • 3 eetlepels chilipoeder

Benodigheden

  • Keukenmachine of blender
  • Schaal
  • Pan
  • Knoflookpers
  • Snijplank & mes

Gedroogde kikkerwten

  • Indien je gedroogde kikkererwten gebruikt moeten deze eerst in een schaal met 600 ML water voor minimaal 8 uur in de koelkast. Zet ze voor je naar bed gaat in de koelkast dan zit je altijd goed! 
  • Daarna moeten de kikkerwten gedurende 2 uur zachtjes koken. Schep tussendoor overtollig schuim uit de pan. 
  • Bewaar het overgebleven vocht. Deze kan je gebruiken i.p.v. water uit de kraan. Spoel daarna de kikkerwten met koud water af. 

Zo maak je het!

Na het afgieten van je kikkerwerten doe je deze in je keukenmachine of blender. Ook voeg je de Tahin, knoflook(poeder), citroen, water en zout toe. 

 

Schenk tijdens het malen rustig de olijfolie erbij, tot er een gladde pasta ontstaat. Vind je de hummus te dik? Voeg er dan iets water aan toe. Is de paste te droog? Dan kun je extra olijfolie toevoegen.

 

Dit is de basis van je hummus. Tijdens het malen kun je naar smaak extra ingredienten toevoegen. Voor mijn recept heb ik gekozen voor kerrie en chili poeder. Het leuke aan hummus is dat je eindeloos kunt varieren. 

  • In een luchtdichte verpakking kan je hummus tot wel 1 week goedhouden in de koelkast. 

 



Eet smakelijk


Nieuws update

altrecht GGZ blog

Er is een officiele samenwerking tussen mij en Altrecht!

Vanaf 25 juli zijn mijn blog artikelen over mijn persoonlijke behandeling ook te lezen via hun social media.

 https://www.facebook.com/Altrecht/